joi, 5 iulie 2012

Înființarea unui penitenciar la Piatra Neamț

Executivul a aprobat o hotărâre prin care 20 de hectare de teren, situate pe malul Bistriței, au fost incluse în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Suprafața a fost dată în administrarea Administrației Naționale a Penitenciarelor-Penitenciarul Iași. 

Suprafața de teren pe care urmează să fie ridicată închisoarea fusese trecută, printr-o hotărâre de Consiliu Local din aprilie 2011 din domeniul public al municipiului Piatra Neamț și administrarea Consiliului Local în domeniul public al statului. Cele 20 de hectare sunt situate în extravilanul municipiului, în punctul Văleni, într-o zonă de  islaz comunal.

„Trecerea bunului din domeniul public al municipiului Piatra Neamț în domeniul public al statului a fost realizată la solicitarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, suprafața de teren urmând a fi utilizată pentru construirea unei noi unități penitenciare", se arată în hotârârea de Guvern aprobată în ședința de miercuri, 4 iulie.

Penitenciarul va fi destinat românilor care au fost condamnați în alte țări. Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat în 2011 că intenționează să ridice închisori modulare la Piatra Neamț, Caracal, Poarta Albă, Reșița și Aiud pentru deținutii români care urmează să fie trimiși din străinătate pentru a-și ispăși pedeapsa în țara de origine.

Construcția acesui tip de imobil durează câteva luni, însă proiectul va dura aproape cinci ani pentru a respecta etapele de întocmire a documentațiilor și licitațiile. Din calculele ANP, o închisoare modulară costă la jumătate din prețul unei închisori clasice, fiind realizată din cuburi de fier beton utilate și asamblate unul peste celălalt.


sursa : adevarul.ro

Niciun comentariu: