miercuri, 2 iulie 2014

Imputernicirile intre LEGALITATE / ILEGALITATE


Despre imputernicirile ILEGALE care se practica in sistemul penitenciar a curs multa cerneala pe acest subiect si de foarte multe ori prin “grija” celor aflati la carma Administratiei Nationale a Penitenciarelor acestea au fost “legalizate” prin semnatura Directorului General al acestei institutii. In acest context revenim la aceste imputerniciri, avand in vedere faptul ca maine directorul Penitenciarului Bistrita, domnul comisar sef de penitenciare Lucian SIMAN in cadrul Consiliului de Conducere pe care domnia sa il “pastoreste”,  urmeaza sa faca nominalizarea (propunerea) pentru imputernicirea pentru o perioada de 6 luni de zile a celui care va ocupa functia de director adjunct(siguranţă şi regim  penitenciar) prin imputernicire. Pana aici nimic extraordinar, nimic care sa prevesteasca ceva ILEGAL in conditiile in care art.55,alin.3 din legea 293/2004, permite acest lucru :

“Art. 55
(3) Ofiterii pot fi imputerniciti in functii de conducere in unitatea in care sunt incadrati sau in care au fost detasati. Imputernicirea pe functie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (sase) luni si se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competentelor, cu inca 6 (sase) luni. Ofiterii beneficiaza pe perioada respectiva de salariul pentru functia in care sunt imputerniciti si de indemnizatia de conducere corespunzatoare functiei respective. Ofiterii imputerniciti isi mentin salariile pentru functia indeplinita si indemnizatiile de conducere avute anterior, daca acestea sunt mai mari decat cele ale functiei pe care sunt imputerniciti. “

“Nebunia imputernicirilor” ILEGALE incepe in momentul in care directorul unitatii intentioneaza sa-l nominalizeze (din nou) pentru functia mai sus amintita,  pe nimeni altul si anume pe : domnul comisar sef de penitenciare Gavril PACURAR , care ocupa aceasta functie prin imputernicire din anul 2012. Dupa scurgerea perioadei de 12 luni in care domnul cms.sef de penitenciare Gavril PACURAR putea sa ocupe aceasta functie prin imputernicire, in conformitate cu prevederile legale, sindicatul nostru a luat pozitie de fiecare data in cadrul Consiliilor de Conducere ale Penitenciarului Bistrita solicitandu-i domnului director sa respecte prevederile legale in ceea ce priveste perioada in care un ofiter poate fi imputernicit intr-o functie de conducere. Solicitarile noastre au fost ignorate de fiecare data de catre directorul unitatii, domnia sa facand demersurile vizavi de solicitarea imputernicirii, desi prevederile legale nu-i permiteau acest lucru,  iar Administratia Nationala a Penitenciarelor ce a facut? A LEGALIZAT … ILEGALITATEA propusa de directorul unitatii noastre, de imputernicire in functia de director adjunct (siguranţă şi regim  penitenciar) peste perioada LEGALA prevazute de lege, apropand de fiecare data prin pixul domnului Director General al A.N.P aceste (re)imputerniciri. 

Anul trecut am solicitat sprijinul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor in acest sens, care s-a materializat printr-o solicitare adresata Domnului Comisar şef de penitenciare Cătălin Claudiu Bejan, Director General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor prin care se solicita sa nu mai aprobe astfel de imputerniciri peste perioada legala. Iar in continuarea acestei solicitari, s-a initiat de catre FSANP si o actiune in instanta pentru suspendarea acestei imputerniciri care se regasesc in dosarele de mai jos :

- 6651/112/2013 Tribunal Bistrita declina competenta Tribunalul Bucuresti cu nr.  de dosar 16715/3/2014
- 40626/3/2013 Tribunal Bucuresti
- 8517/2/2013 Curtea de apel Bucuresti declina competenta spre Tribunalul Bucuresti

La vremea respectiva (anul 2013) am sesizat aceste aspecte si pe BLOGUL sindicatului nostru, articolul putand fi accesat la acest link :


In aceste conditii, Sindicatul Salariatilor Penitenciarului Bistrita solicita public domnului comisar sef de penitenciare Lucian SIMAN, director al Penitenciarului Bistrita, sa nu faca altceva decat : sa RESPECTE prevederile LEGALE in ceea ce priveste imputernicirea ofiterilor in functii de conducere precum si a perioadei in care acestia pot fi imputerniciti.

Mai jos, adresa prin care domnul director al Penitenciarului Bistrita ne informeaza asupra intentiilor domniei sale de-a pune in discutia Consiliului de Conducere propunerea pentru functia de director adjunct(siguranţă şi regim  penitenciar) a domnului comisar sef de penitenciare Gavril PACURAR si adresa FSANP prin care se solicita ANP sa nu mai aprobe imputernicirile peste perioada legala prevazuta de lege.


Niciun comentariu: